Διευκρινίζεται ότι οι παρακάτω προϋποθέσεις αφορούν την πώληση επιτραπέζιων παιχνιδιών και άλλων προϊόντων μέσω του e-shop thegamerules.com. Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν κατά την εξαίρεση όλων των άλλων προϋποθέσεων.

 

ΑΡΘΡΟ 1 – ΤΙΜΗ

1.1 Οι τιμές των προϊόντων αναγράφονται στο νόμισμα που έχει επιλέξει ο χρήστης, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους φόρους, εκτός από το κόστος αποστολής και τρόπου πληρωμής.

1.2 Τα προϊόντα παραμένουν στην ιδιοκτησία του The Game Rules μέχρι την εξόφληση τους.

1.3 Οι τιμή κατά την οποία έχει παραγγελθεί το εκάστοτε προϊόν, παραμένει σε ισχύ έως ότου αυτό παραληφθεί από τον αγοραστή. Οι αλλαγές τις τιμής που τυχόν προκύψουν κατά το διάστημα που το προϊόν δεν έχει παραδοθεί/παραληφθεί από τον αγοραστή, δεν επηρεάζουν την τιμή αυτή.

ΑΡΘΡΟ 2 – ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

2.1 Οι παραγγελίες των αγοραστώ μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά, μέσω e-mail είτε μέσω του e-shop, οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας δεν θεωρείται αξιόπιστο για την πραγματοποίηση μιας παραγγελίας.

2.2 Οι πληροφορίες των συναλλαγών παρουσιάζονται σε Αγγλική ή Ελληνική γλώσσα και επικυρώνονται σε μία από αυτές τις γλώσσες κατά την ώρα της παραλαβής ή πριν από αυτή. Το The
Game Rules διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει ή να αρνηθεί οποιαδήποτε παραγγελία από οποιοδήποτε αγοραστή υπάρχει ανεξόφλητη οφειλή από προηγούμενη παραγγελία.

 

ΑΡΘΡΟ 3 – ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

3.1 Συμφωνείτε ότι έχετε διαβάσει και έχετε αποδεχτεί τους όρους και προϋποθέσεις πριν κάνετε την παραγγελία σας. Η είσοδος στη σελίδα πληρωμής συνιστά αυτόματη αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων χρήσης.

3.2 Αν δεν αποδεικνύεται διαφορετικά, τα δεδομένα που συνέλεξε το The Game Rules αποτελούν αποδεικτικό των συναλλαγών που έγιναν ανάμεσα στο The Game Rules και στους πελάτες του.

ΑΡΘΡΟ 4 – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

4.1 Οι προσφορές και οι τιμές των προϊόντων μας είναι σε ισχύ όσο είναι εμφανή στο e-shop μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων παρέχεται τη στιγμή της παραγγελίας σας. Οι πληροφορίες εντός του e-shop παρέχονται αποκλειστικά για καθοδήγηση (και ταυτόχρονα για ελαχιστοποίηση λαθών και έλεγχο αποθέματος).
Για προϊόντα στα οποία το απόθεμα έχει εξαντληθεί, οι προσφορές μας είναι ανάλογες της διαθεσιμότητας των προμηθευτών μας. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται απευθείας από τους προμηθευτές μας.

ΑΡΘΡΟ 5 – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

5.1 Τα προϊόντα παραδίδονται στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει κατά τη διαδικασία της παραγγελίας σας. Τα παιχνίδια αποστέλλονται μέσω Courier. Αποστέλλουμε με sms τον αριθμό του δέματος τον οποίο μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσω της ιστοσελίδας των Courier.

5.2 Αν στην αγορά σας έχετε προσθέσει προϊόντα διαθεσιμότητας διαφορετικής από «Άμεσα Διαθέσιμα», το The Game Rules διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει ξεχωριστή αποστολή των διαθέσιμων προϊόντων, με έξοδα μεταφοράς που θα επιβαρύνουν τον αγοραστή.

ΑΡΘΡΟ 6 – ΠΛΗΡΩΜΗ

Για την πληρωμή για τις αγορές σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε PayPal, πιστωτική κάρτα, αντικαταβολή (Ελλάδα και Κύπρο) ή τραπεζική κατάθεση (κατόπιν συνεννόησης).

Η επιλογή για την πληρωμή γίνεται κατά τη διαδικασία της παραγγελίας.

ΑΡΘΡΟ 7 – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

7.1 Έχετε στη διάθεσή σας 14 ημέρες από την παραλαβή της παραγγελίας σας για να επιστρέψετε το προϊόν.
Για την πραγματοποίηση της επιστροφής ενός προϊόντος θα χρειαστεί να γίνει πρώτα συνεννόηση με εμάς.

7.2 Το προϊόν θα πρέπει να είναι σφραγισμένο και συνοδευόμενο από το αντίστοιχο παραστατικό. Σε περίπτωση, εξωτερικού χτυπήματος ή οποιασδήποτε ορατής καταστροφής δεν είναι δυνατή η επιστροφή του.

7.3 Την διαδικασία αποστολής του επιστρέφοντος προϊόντος την αναλαμβάνει το The Game Rules. Τα έξοδα της αποστολής θα εξαρτηθούν από τον όγκο του επιστρέφοντος δέματος, ενώ επιβαρύνουν τον αγοραστή.

Οι επιστροφές αποστέλλονται στη διεύθυνση:

The Game Rules

Αίαντος 10,

Περιστέρι, 12133

Αθήνα, Ελλάδα

ΑΡΘΡΟ 8 – ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

8.1 Δεσμευόμαστε να επιστρέψουμε τα χρήματά σας ή να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα τα οποία είναι κατεστραμμένα, φθαρμένα εξωτερικά ή δεν ανταποκρίνονται στην παραγγελία.

8.2 Στην περίπτωση ελλιπών/κατεστραμμένων περιεχομένων ή οποιασδήποτε άλλης δυσλειτουργίας που αφορά το εσωτερικό του προϊόντος, υπεύθυνος είναι ο Κατασκευαστής.
Η διαδικασία αντικατάστασης ελλιπούς/ελαττωματικού προϊόντος από τον εκάστοτε κατασκευαστή απαιτεί την επικοινωνία από εσάς μέσω e-mail και ο χρόνος ανταπόκρισης είναι συνήθως 10-15 εργάσιμες.
Το The Game Rules μπορεί να παραμείνει συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εσάς και τον Κατασκευαστή και να βοηθήσει σε περίπτωση αργοπορίας.
Σε κάθε περίπτωση ο Κατασκευαστής υποχρεούται να αντικαταστήσει το ελαττωματικό/ελλιπές προϊόν.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σε ότι αφορά τη διαδικασία.

ΑΡΘΡΟ 9 – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

9.1 Επιστροφή χρημάτων για τα προϊόντα που αναφέρθηκαν στα άρθρα 7 & 8 θα γίνονται εντός 15 ημερών από την παραλαβή τους από το The Game Rules.

9.2 Οι επιστροφές χρημάτων γίνονται αντίστοιχα με τον τρόπο που έχει πληρώσει ο αγοραστής.

ΑΡΘΡΟ 10 – ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

Είμαστε διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουμε με τους εξής τρόπους:
α) Μέσω τηλεφώνου στο (+30) 215 215 1225
β) Μέσω e-mail στο info@thegamrules.com
γ) Μέσω της ηλεκτρονικής μας φόρμας του e-shop https://thegamerules.com/index.php?route=information/contact
δ) Μέσω της σελίδας μας στο Facebook https://www.facebook.com/thegamerules/

ΑΡΘΡΟ 11 – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Όλα τα κείμενα, σχόλια, έργα, εικονογραφήσεις και φωτογραφίες τα οποία αναπαράγονται στην ιστοσελίδα thegamerules.com προστατεύονται από κάθε νόμιμο δικαίωμα. Για αυτό το λόγο και σε συμφωνία με τον κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, η αποκλειστική ιδιωτική χρήση υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες. Η αναπαραγωγή μερικώς ή ολικώς της ιστοσελίδας thegamerules.com απαγορεύεται ρητώς βάσει των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας (νόμος 2121/93).

ΑΡΘΡΟ 12 – ΕΥΘΥΝΗ

12.1 Τα προϊόντα εναρμονίζονται με την ελληνική νομοθεσία. Το The Game Rules δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνο για μη-συμμόρφωση με τους νόμους της χώρας στην οποία παραδίδονται τα προϊόντα (π.χ. σε περίπτωση απαγόρευσης κάποιου συμβόλου). Είναι στην ευθύνη του αγοραστή να διασταυρώσει με τις τοπικές αρχές την πιθανότητα να εισάγει ή να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τι οποίες σχεδιάζει να παραγγείλει.

12.2  Ο σκοπός των φωτογραφιών είναι για την εικονογράφηση των προϊόντων. Ανατρέξτε στην περιγραφή προϊόντος για κάθε προϊόν ώστε να είστε ενήμεροι για τα ακριβή χαρακτηριστικά του, και σε περίπτωση αμφιβολιών ή για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

12.3 Το The Game Rules είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο των σελίδων που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, thegamerules.com.

12.4 Σε περίπτωση λάθους μεταξύ των χαρακτηριστικών του προϊόντος και της αναπαράστασής του, το The Game Rules δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνο.

ΑΡΘΡΟ 13 – ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ – ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ

Το συμβόλαιο αυτό υπόκειται στους Ελληνικούς νόμους και διέπεται από τις διατάξεις του ΠΔ 131/03 για ηλεκτρονικό εμπόριο (2251/94 προστασία καταναλωτή).

Η γλώσσα του συμβολαίου είναι στην Ελληνική γλώσσα.

Σε περίπτωση αντιδικίας, ακολουθεί ο φιλικός διακανονισμός που προβλέπεται από τις διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή και σε περίπτωση συνέχειας της αντιδικίας είναι αρμόδια τα Ελληνικά δικαστήρια.

ΑΡΘΡΟ 14 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι πληροφορίες και τα δεδομένα σχετικά με εσάς είναι απαραίτητα για να φέρουμε εις πέρας την παραγγελία σας και τη συναλλαγή μεταξύ μας. Διατηρείτε το δικαίωμα πρόσβασης και διόρθωσης των προσωπικών σας δεδομένων ανά πάσα στιγμή δίνοντάς μας όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ακολουθούν οι σχετικές νομοθεσίες:

ΝΟΜΟΣ 2251/1994 (ΦΕΚ 191 Α΄/ 16 Νοεμβρίου 1994)

Άρθρο 4 - Εμπορία από απόσταση αγαθών και υπηρεσιών, πλην των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

1. Σύμβαση από απόσταση είναι κάθε σύμβαση που αφορά αγαθό ή υπηρεσία, η οποία συνάπτεται μεταξύ ενός προμηθευτή και ενός καταναλωτή, χωρίς την ταυτόχρονη φυσική παρουσία τους, στο πλαίσιο ενός συστήματος προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από απόσταση, που οργανώνεται από τον προμηθευτή, ο οποίος χρησιμοποιεί, αποκλειστικά, ένα ή περισσότερα μέσα τεχνικής επικοινωνίας από απόσταση μέχρι και τη σύναψη της σύμβασης. Μέσα τεχνικής επικοινωνίας από απόσταση, με την έννοια του άρθρου αυτού, είναι ιδίως τα έντυπα χωρίς παραλήπτη, τα έντυπα με παραλήπτη, οι τυποποιημένες επιστολές, τα διαφημιστικά έντυπα με στέλεχος παραγγελίας, οι κατάλογοι, το τηλέφωνο με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, το ραδιόφωνο, το εικονοτηλέφωνο, το βιντεοτέξτ (μικροϋπολογιστής και τηλεοπτική οθόνη) με πληκτρολόγιο ή οθόνη αμφίδρομης επικοινωνίας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η τηλεομοιοτυπία και η τηλεόραση.

2. Η σύμβαση από απόσταση είναι άκυρη, υπέρ του καταναλωτή, εάν πριν από τη σύναψή της, ο καταναλωτής δεν ενημερώθηκε με τα μέσα της χρησιμοποιούμενης τεχνικής επικοινωνίας κατά τρόπο ευκρινή, σαφή και κατανοητό, τηρουμένων των αρχών της καλής πίστης κατά τις εμπορικές συναλλαγές και των διατάξεων που διέπουν το κύρος των δικαιοπραξιών, για τα ακόλουθα ιδίως στοιχεία, καθώς και για κάθε μεταβολή αυτών:

α) τη ταυτότητα και τη διεύθυνση του προμηθευτή,

β) τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του αγαθού ή της υπηρεσίας,

γ) τον τρόπο πληρωμής, παράδοσης και εκτέλεσης,

δ) τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς ή της τιμής,

ε) το δικαίωμα υπαναχώρησης,

στ) το κόστος χρησιμοποίησης του μέσου επικοινωνίας από απόσταση, όταν υπολογίζεται με βάση άλλη εκτός των βασικών τιμολογίων, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του παρόντος άρθρου και

ζ) ελάχιστη διάρκεια ισχύος της σύμβασης στην περίπτωση συμβάσεων για την προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών που επιτελείται διαρκώς ή περιοδικώς.

Στην περίπτωση τηλεφωνικών επικοινωνιών, η ταυτότητα του προμηθευτή και ο εμπορικός σκοπός της κλήσης πρέπει να διευκρινίζονται σαφώς στην αρχή οποιασδήποτε συζήτησης με τον καταναλωτή.

3. Ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται με τις δαπάνες της επικοινωνίας από απόσταση για τη διαβίβαση της αποδοχής ή για την εκτέλεση της υπηρεσίας, εκτός αν αυτό αναφέρεται σαφώς στην πρόταση για σύναψη σύμβασης.

4. Απαγορεύεται να αποστέλλονται ή να παρέχονται στον καταναλωτή αγαθά ή υπηρεσίες, αντίστοιχα, χωρίς προηγούμενη σχετική παραγγελία του, εφόσον αυτός καλείται για την απόκτησή τους έναντι καταβολής τιμήματος ή για την επιστροφή τους, ακόμη και όταν δεν καταβάλλει τις δαπάνες αποστολής. Σε περίπτωση που αποστέλλονται αγαθά ή παρέχονται υπηρεσίες κατά το προηγούμενο εδάφιο, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να διαθέτει τα αγαθά ή τις υπηρεσίες κατά την κρίση του, χωρίς να οφείλει οποιοδήποτε τίμημα, απαλλασσόμενος και από την υποχρέωση φύλαξης ή και επιστροφής των αγαθών. Η μη απάντηση του καταναλωτή σε περίπτωση αποστολής αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που δεν παραγγέλθηκαν δεν συνιστά συναίνεση ή σιωπηρή αποδοχή της σχετικής συναλλαγής εκ μέρους του.

5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ο προμηθευτής αδυνατεί να παραδώσει τα αγαθά ή να παράσχει τις υπηρεσίες που παρήγγειλε ο καταναλωτής, προμηθεύει όμως σε αυτόν, κατόπιν σχετικής συμφωνίας, αγαθά ή παρέχει υπηρεσίες ισοδύναμης ποιότητας και στην ίδια τιμή, με την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εγγράφως στον καταναλωτή, ότι μπορεί να επιστρέψει τα αγαθά ή να μην αποδεχθεί τις υπηρεσίες υποκατάστασης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους όρους της συμφωνίας και ότι τα έξοδα επιστροφής βαρύνουν τον προμηθευτή. Δεν εμπίπτει στις διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου και η αποστολή δειγμάτων ή διαφημιστικών δώρων.

6. Η χρησιμοποίηση των τεχνικών επικοινωνίας πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προσβάλλεται η ιδιωτική ζωή του καταναλωτή.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις μη ζητηθείσας επικοινωνίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3471/2006 (ΦΕΚ 133 Α’).

7. Απαγορεύεται η είσπραξη όλου ή μέρους του τιμήματος, ακόμη και με μορφή αρραβώνα, εγγύησης, έκδοσης ή αποδοχής αξιόγραφων ή άλλη μορφή, πριν από την παράδοση του προϊόντος ή την παροχή της υπηρεσίας.

8. Με την επιφύλαξη αντίθετης συμφωνίας των συμβαλλομένων, ο προμηθευτής οφείλει να εκπληρώσει την παροχή της σύμβασης το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη διαβίβαση σε αυτόν της παραγγελίας του καταναλωτή.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης.

9. Η σύμβαση από απόσταση είναι άκυρη υπέρ του καταναλωτή, εάν αυτός δεν λάβει, σε εύθετο χρόνο, κατά την εκτέλεσή της και το αργότερο κατά τη στιγμή της παράδοσης των αγαθών, τα οποία δεν πρόκειται να παραδοθούν σε τρίτους, εγγράφως ή με άλλο σταθερό μέσο κατά την έννοια της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4α, στο οποίο ο καταναλωτής έχει πρόσβαση, και στη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην πρόταση σύναψης σύμβασης, τις ακόλουθες τουλάχιστον πληροφορίες:

α) τις πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού,

β) την επωνυμία και τη διεύθυνση του πιο προσιτού για τον καταναλωτή καταστήματος του προμηθευτή, όπου ο καταναλωτής μπορεί να απευθύνεται για την επισκευή του προϊόντος

γ) τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, περιλαμβανομένων των όρων πίστωσης ή πληρωμής με δόσεις, καθώς και τους όρους εξασφάλισης,

Άρθρο 11 - Φιλικός διακανονισμός καταναλωτικών διαφορών

1. Σε κάθε νομαρχία συνιστάται από τον αρμόδιο νομάρχη, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, επιτροπή φιλικού διακανονισμού για την εξώδικη επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και σε καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών.

2. Οι επιτροπές είναι τριμελείς και αποτελούνται από:

α) Ένα δικηγόρο, μέλος του οικείου δικηγορικού συλλόγου, που προτείνεται, με τον αναπληρωτή του, από το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου, ως πρόεδρο.

β) Έναν εκπρόσωπο του τοπικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, που προτείνεται, με τον αναπληρωτή του, από το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου. Σε νομούς, όπου υπάρχουν βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, προτείνεται από το διοικητικό τους συμβούλιο ένας εκπρόσωπός τους με τον αναπληρωτή του. Στη σύνθεση της επιτροπής μετέχει, κάθε φορά, ο εκπρόσωπος του επιμελητηρίου στο οποίο υπάγεται ο προμηθευτής. Εφόσον είναι εφικτό, κάθε επιμελητήριο ορίζει ανά έναν εκπρόσωπο κάθε κλάδου της αγοράς, με τον αναπληρωτή του, για τη συμμετοχή του στη σύνθεση της επιτροπής όταν κρίνεται διαφορά που ανάγεται στη δραστηριότητα μέλους του, του αντίστοιχου κλάδου της αγοράς και

γ) Έναν εκπρόσωπο των τοπικών ενώσεων καταναλωτών, που προτείνεται, με τον αναπληρωτή του, από τα διοικητικά συμβούλιά τους. Εάν δεν υφίστανται οι ενώσεις αυτές, στην επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος ένωσης καταναλωτών δευτέρου βαθμού, διαφορετικά εκπρόσωπος του τοπικού εργατικού κέντρου, που προτείνεται, με τον αναπληρωτή του, από τη διοίκηση αυτού. Ο γραμματέας της επιτροπής, με τον αναπληρωτή του, προέρχονται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας εμπορίου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν. Α.) και προτείνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή από τον οικείο νομάρχη.

3. Όπου ο αριθμός υποθέσεων ή οι ειδικές συνθήκες του νόμου το απαιτούν, μπορούν να συνιστώνται περισσότερες επιτροπές.

4. Αρμόδια είναι η επιτροπή του νομού όπου εκτελέστηκε -ή συμφωνήθηκε να εκτελεστεί η παροχή του προμηθευτή στον καταναλωτή.

5. Οι υποθέσεις εισάγονται στην αρμόδια, κατά περίπτωση, επιτροπή ύστερα από αίτηση του καταναλωτή ή της τοπικής ένωσης καταναλωτών, καθώς και ύστερα από παραπομπή από τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Οι υποθέσεις συζητούνται, κατά τη σειρά που ορίζει ο πρόεδρος, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης ή την παραπομπή τους, μετά από πρόσκληση των ενδιαφερομένων πριν από πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες. Οι προθεσμίες αυτές μπορούν να παρατείνονται, με απόφαση του προέδρου της επιτροπής, μέχρι πέντε (5) ημέρες, εφόσον συντρέχουν, προς τούτο, ειδικοί λόγοι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κατά τη συζήτηση να παρίστανται αυτοπροσώπως ή να εκπροσωπούνται από πληρεξούσιο δικηγόρο ή τρίτο πρόσωπο που έχει σχετική εξουσιοδότηση.

6. Η επιτροπή κρίνει κατά το ισχύον δίκαιο. Συμπληρωματικά λαμβάνονται υπόψη τα συναλλακτικά ήθη. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, επιμελητήρια και επαγγελματικούς συλλόγους.

7. Η Επιτροπή συνεδριάζει, νομίμως, με την παρουσία όλων των μελών της και λαμβάνει τις αποφάσεις της κατά πλειοψηφία. Τα πορίσματα της Επιτροπής κοινοποιούνται στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στους ενδιαφερομένους το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη συζήτηση των σχετικών υποθέσεων. Τα πορίσματα της Επιτροπής δεν παράγουν συνέπειες δικαστικής απόφασης, ούτε αποτελούν εκτελεστό τίτλο.

8. Τα πορίσματα των επιτροπών φιλικού διακανονισμού αρχειοθετούνται από τις οικείες Ν.Α. και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει γνώση και να ζητήσει αντίγραφο αυτών.

9. Με απόφαση του αρμόδιου νομάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται, όπου υπάρχει ανάγκη, οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.

Π.Δ. 131/03 (ΦΕΚ Α 116/16-5-03) :

Άρθρο 4 -Υποχρεωτικά παρεχόμενες γενικές πληροφορίες

1. Ο φορέας παροχής υπηρεσιών οφείλει εκτός από τα στοιχεία που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 9 του άρθρου 4 του Ν. 2251/1994 (Α΄ 191) να προσφέρει στους αποδέκτες του και στις αρμόδιες αρχές εύκολη, άμεση και συνεχή πρόσβαση στις ακόλουθες τουλάχιστον πληροφορίες:

(α) επωνυμία του φορέα παροχής της υπηρεσίας,

(β) γεωγραφική διεύθυνση στην οποία ο φορέας είναι εγκατεστημένος,

(γ) στοιχεία που να επιτρέπουν την ταχεία επαφή και την άμεση και ουσιαστική επικοινωνία με το φορέα παροχής της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης,

(δ) εφόσον ο φορέας είναι εγγεγραμμένος σε εμπορικό μητρώο, ή παρόμοιο δημόσιο μητρώο, το οικείο μητρώο και τον αριθμό εγγραφής του σε αυτό, ή ισοδύναμο τρόπο αναγνώρισης στο μητρώο αυτό,

(ε) εφόσον η δραστηριότητα υπόκειται σε καθεστώς έγκρισης, τα στοιχεία της σχετικής εποπτικής αρχής,

(στ) όσον αφορά τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, επαγγελματική ένωση ή παρόμοιο όργανο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φορέας παροχής υπηρεσιών, επαγγελματικό τίτλο και το κράτος μέλος που τον έχει χορηγήσει, μνεία των επαγγελματικών κανόνων που ισχύουν στο κράτος μέλος εγκατάστασης, καθώς και του τρόπου πρόσβασης σ' αυτούς.

(ζ) εφόσον η δραστηριότητα που ασκεί ο φορέας υπόκειται σε ΦΠΑ, τον αριθμό αναγνώρισης που προβλέπεται από το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας κύκλου εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 2859/ 2000 (Α΄ 248) «κύρωση του κώδικα φόρου προστιθέμενης αξίας».

2. Όταν οι υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας αναφέρονται σε τιμές, αυτές πρέπει να αναγράφονται σαφώς και επακριβώς και, ειδικότερα να διευκρινίζεται αν περιλαμβάνουν φόρο και έξοδα αποστολής.

3. Εμπορικές επικοινωνίες

Άρθρο 5 - Υποχρεωτικά παρεχόμενες πληροφορίες

Οι εμπορικές επικοινωνίες που συνιστούν υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας ή αποτελούν μέρος της οφείλουν να πληρούν τους ακόλουθους όρους:

(α) η εμπορική επικοινωνία πρέπει να είναι σαφώς αναγνωρίσιμη,

(β) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου γίνεται η εμπορική επικοινωνία πρέπει να είναι σαφώς αναγνωρίσιμο,

(γ) οι προσφορές όπως είναι οι εκπτώσεις, τα πριμ και τα δώρα, στο μέτρο που επιτρέπονται, πρέπει να είναι σαφώς αναγνωρίσιμες, η πρόσβαση στους όρους υπό τους οποίους μπορεί κανείς να επωφεληθεί από τις προσφορές πρέπει να είναι εύκολη, οι δε όροι να παρουσιάζονται σαφώς και επακριβώς,

(δ) οι διαφημιστικοί διαγωνισμοί ή παιχνίδια, στο μέτρο που επιτρέπονται, οφείλουν να είναι σαφώς αναγνωρίσιμα, η πρόσβαση στους όρους συμμετοχής πρέπει να είναι εύκολη, οι δε όροι να παρουσιάζονται σαφώς και επακριβώς.

Αρθρο 9 - Παρεχόμενες πληροφορίες

1. Εκτός από άλλες απαιτήσεις παροχής πληροφοριών προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις και εφόσον δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά τα συμβαλλόμενα μέρη που δεν είναι καταναλωτές, ο φορέας παροχής υπηρεσιών πρέπει να παρέχει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες κατά τρόπο σαφή, κατανοητό και αδιαφιλονίκητο, πριν από την ανάθεση της παραγγελίας από τον αποδέκτη της υπηρεσίας:

(α) τα διάφορα τεχνικά στάδια έως τη σύναψη της σύμβασης,

(β) εάν ο φορέας παροχής υπηρεσιών θα αρχειοθετήσει ή όχι τη σύμβαση μετά τη σύναψή της καθώς και εάν προβλέπεται δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν,

(γ) τα τεχνικά μέσα που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό και τη διόρθωση σφαλμάτων ηλεκτρονικού χειρισμού πριν από την ανάθεση της παραγγελίας,

(δ) τις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συναφθεί η σύμβαση,

(ε) τους σχετικούς κώδικες δεοντολογίας στους οποίους υπόκειται, καθώς και τα στοιχεία που επιτρέπουν την πρόσβαση στους εν λόγω κώδικες με ηλεκτρονικά μέσα.

2. Ατομικοί όροι της σύμβασης και γενικοί όροι συναλλαγών που παρέχονται στον αποδέκτη πρέπει να διατίθενται κατά τρόπο επιτρέποντα την αποθήκευση και την αναπαραγωγή τους.

3. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται σε συμβάσεις που συνάπτονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων ισοδύναμων ατομικών μέσων επικοινωνίας.

Άρθρο 10 - Παραγγελία

1. Εφόσον δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά τα συμβαλλόμενα μέρη που δεν είναι καταναλωτές, όταν ένας αποδέκτης υπηρεσίας προβαίνει σε παραγγελία με τεχνολογικά μέσα, ισχύουν οι ακόλουθες αρχές:

-ο φορέας παροχής υπηρεσιών οφείλει να αποστείλει αποδεικτικό παραλαβής της παραγγελίας του αποδέκτη χωρίς περιττή καθυστέρηση και με ηλεκτρονικά μέσα,

-η παραγγελία και το αποδεικτικό παραλαβής θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί όταν τα μέρη στα οποία απευθύνονται έχουν πρόσβαση σ' αυτά,

-ο φορέας παροχής οφείλει να θέτει στη διάθεση του αποδέκτη της υπηρεσίας κατάλληλα, αποτελεσματικά και προσιτά μέσα που θα επιτρέψουν να επισημάνει και να διορθώσει τα λάθη του κατά τον ηλεκτρονικό χειρισμό πριν από την ανάθεση της παραγγελίας.

2. Η παράγραφος 1, πρώτη και τρίτη περίπτωση δεν εφαρμόζεται σε συμβάσεις που συνάπτονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω άλλων ισοδύναμων ατομικών μέσων επικοινωνίας.

3. Ευθύνη των μεσαζόντων παροχής υπηρεσιών

Άρθρο 11 - Απλή μετάδοση

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ο αποδέκτης της υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ή στην παροχή πρόσβασης στο δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:

α) δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,

β) δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης και γ) δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες.

2. Οι δραστηριότητες μετάδοσης και παροχής πρόσβασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των μεταδιδομένων πληροφοριών, στο βαθμό που η αποθήκευση εξυπηρετεί αποκλειστικά την πραγματοποίηση της μετάδοσης στο δίκτυο επικοινωνιών και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει το χρόνο που είναι ευλόγως απαραίτητος για τη μετάδοση.

3. Το παρόν άρθρο δεν θίγει τη δυνατότητα να επιβληθεί δικαστικά ή διοικητικά στον φορέα παροχής υπηρεσιών η παύση ή η πρόληψη της παράβασης.

Άρθρο 12 - Αποθήκευση σε κρυφή μνήμη

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας, η οποία συνίσταται στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ένας αποδέκτης υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής της υπηρεσίας, όσον αφορά την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των πληροφοριών, η οποία γίνεται με αποκλειστικό σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η μεταγενέστερη μετάδοση των πληροφοριών προς άλλους αποδέκτες της υπηρεσίας, κατ' αίτησή τους, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:

(α) δεν τροποποιεί τις πληροφορίες,

(β) τηρεί τους όρους πρόσβασης στις πληροφορίες,

(γ) τηρεί τους κανόνες που αφορούν την ενημέρωση των πληροφοριών, οι οποίοι καθορίζονται κατά ευρέως αναγνωρισμένο τρόπο και χρησιμοποιούνται από τον κλάδο,

(δ) δεν παρεμποδίζει τη νόμιμη χρήση της τεχνολογίας, η οποία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται ευρέως από τον κλάδο, προκειμένου να αποκτήσει δεδομένα σχετικά με τη χρησιμοποίηση των πληροφοριών, και

(ε) ενεργεί άμεσα προκειμένου να αποσύρει τις πληροφορίες που αποθήκευσε ή να καταστήσει την πρόσβαση σε αυτές αδύνατη, μόλις αντιληφθεί ότι οι πληροφορίες έχουν αποσυρθεί από το σημείο του δικτύου στο οποίο βρίσκονταν αρχικά ή η πρόσβαση στις πληροφορίες κατέστη αδύνατη ή μια δικαστική ή διοικητική αρχή διέταξε την απόσυρση των πληροφοριών ή απαγόρευσε την πρόσβαση σε αυτές.

2. Το παρόν άρθρο δεν θίγει την δυνατότητα να επιβληθεί δικαστικά ή διοικητικά στο φορέα παροχής υπηρεσιών η παύση ή η πρόληψη της παράβασης.

Άρθρο 16 - Εξώδικος διακανονισμός διαφορών

Οι διαφορές που ανακύπτουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιλύονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 2251/94 (Α΄ 191), ως ισχύει, για την προστασία των καταναλωτών.

Άρθρο 19 - Κυρώσεις

Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος Π. Δ. τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες στην παραγρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 2251/94 (ΦΕΚ Α/191) κυρώσεις, καθώς και με τις κυρώσεις που προβλέπονται στον Αγορανομικό Κώδικα όπως αυτός ισχύει.