Το Star Wars αποτελεί αναμφισβήτητα συνώνυμο της ιστορίας της ποπ κουλτούρας και ένα από τα πιο επιδραστικά franchises όλων των εποχών.

Από την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε το 1977, έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η πρώτη τριλογία θεωρείται ευρέως ως μια από τις μεγαλύτερες τριλογίες ταινιών όλων των εποχών. Αυτές οι ταινίες εισήγαγαν το κοινό σε έναν ευρύ και φανταστικό κόσμο γεμάτο αξέχαστους χαρακτήρες και εμβληματικές σκηνές, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για σκηνοθέτες, συγγραφείς και καλλιτέχνες εδώ και δεκαετίες. Με αφορμή, σε λίγες ημέρες, της Παγκόσμιας Ημέρας Star Wars, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, στις 4 Μαΐου, αναλογιστήκαμε ποιοι τομείς έχουν επηρεαστεί από το έπος του George Lucas και ποια η σημασία τους στα αγαπημένα μας χόμπι.


Πέραν της καλλιτεχνικής τους αξίας, οι πρωτότυπες ταινίες Star Wars επαναστατικοποίησαν τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Με την χρήση των ειδικών εφέ και της τεχνολογίας τους άνοιξαν νέους ορίζοντες στον κόσμο της κινηματογραφικής τέχνης και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αξιολογούμε τις ταινίες σήμερα. Εκτός των εφέ, οι ταινίες έχουν καταφέρει να συνδυάσουν διαφορετικά είδη και στοιχεία, όπως επιστημονική φαντασία, περιπέτεια και μυθολογία, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντων για κοινό κάθε ηλικίας και φύλου.

Αλλά το Star Wars δεν είναι απλώς μια σειρά ταινιών. Έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία προϊόντων, που περιλαμβάνει βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια και, φυσικά, επιτραπέζια παιχνίδια. Κάθε μορφή σύγχρονης ψυχαγωγίας έχει επηρεαστεί, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ήδη από τη δεκαετία του ’70. Τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει αγαπητά στον κόσμο των  φανατικών του Star Wars και έχουν καθιερωθεί ως κομμάτι της ευρύτερης pop culture. Παίκτες και συλλέκτες όλων των ηλικιών έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους αυτά τα προϊόντα, διακοσμώντας το χώρο τους με τις φιγούρες των εμβληματικών χαρακτήρων, συλλέγοντας κάθε είδους official merch και έχοντας πάντα στο backpack τους το αγαπημένο τους Star Wars επιτραπέζιο!


Η αγάπη των φαν σε κάθε γωνιά του κόσμου συνεχίζει να αναπτύσσεται συνεχώς. Εκφράσεις όπως το "May the Force be with you" και "I am your father" έχουν γίνει ιδιαίτερα διάσημες, και χρησιμοποιούνται συχνά, ακόμα και στον καθημερινό λόγο. Το franchise έχει ενθαρρύνει πολλούς νέους να ασχοληθούν με τη φανταστική λογοτεχνία και την επιστημονική φαντασία, ενώ ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια σχεδόν μετά, η θρυλική μουσική του John Williams συνεχίζει να είναι αγαπημένη και διαχρονική προκαλώντας δέος σε κάθε οπαδό! Επιπλέον, οι νέες σειρές, στο Disney+, αλλά και η ανακοίνωση νέων ταινιών, έχουν αναζοπυρώσει τους πυρήνες των παλιών φαν, ενώ έχουν δημιουργήσει κοινότητες και στη νέα γενιά!

Η May the 4th θα γιορταστεί και φέτος σε όλο τον κόσμο με ποικίλους τρόπους: προβολές των αγαπημένων ταινιών σε «μαραθώνιους» Star Wars, cosplay, βραδιές επιτραπεζίων και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Επίσης, σε όλο τον πλανήτη θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις και εκθέσεις που αφορούν στο Star Wars, συμπεριλαμβανομένων περιηγήσεων στο σύμπαν του, συνεντεύξεων με συντελεστές των ταινιών και πολλά άλλα. Εσύ, πώς θα περάσεις φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars;

Μέχρι τότε, ανακάλυψε τα πάντα για το Star Wars εδώ.

Διάβασε εδώ τα πιο περίεργα Star Wars facts!